ZADAR: Predstavljen model dobre prakse zapošljavanja osoba s invaliditetom

10.-11.05.2012. – Na 8. međunarodnom stručnom skupu „Zahtjevi i potrebe tržišta rada kao izazov za osobe s invaliditetom“ koji se održao u Zadru, u organizaciji udruge Osvit i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, predstavili smo vlastiti projekt na području poticanja intenzivnijeg uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada.

Prvi dan Skupa izlagali su predstavnici Zavoda za zapošljavanje te mirovinskog osiguranja iz Austrije i Hrvatske, zatim Nataša Novaković iz Hrvatske udruge poslodavaca, Ljubica Kangrga iz Hrvatske obrtničke komore te Martin Gleitsmann, ravnatelj Ureda za socijalnu politiku u Gospodarskoj komori Austrije. Teme njihovih predavanja bile su „Srednjoročne i dugoročne potrebe tržišta rada glede obrazovanja osoba s invaliditetom i njihovog uključivanja u svijet rada“.

Skup je nastavljen predavanjima Ernestine Strobl iz BBRZ-a (tema; Prikaz rada Odjela za uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada), Kathrin Staab, rehabilitacija Gpe iz Manza, i Axel Brauna, poslodavca iz Mainza, koji su govorili o dva slučaja iz njihove prakse. Treći predavač je bila Višnja Majsec Sobota iz URIHO-a s temom „Iskustva Virtualne radionice i Radnog centra u radu s poslodavcima“.

Prvi dan završen je interaktivnom radionicom na temu „Uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada“ koju je vodio Konrad Mager iz BBRZ-a, Linz.

Drugi dan Skupa nastavljen je izlaganjima Jasenke Sučec, s temom „Samozapošljavanje osoba s invaliditetom“, Davora Buljata s predavanjima o „Prikazu rada farme puževa“, Marka Perkova iz Pule s „Primjerom dobre prakse uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada“, Zlatka Božića iz Čakovca s temom „Socijalno poduzetništvo“ i na kraju Ivane Lulić iz Rijeke s temom „Model funkcioniranja regionalnog Centra za rehabilitaciju“..

Nakon završetka rada Skupa Tatjana Dalić, pomoćnica ministra primila je na razgovor predstavnike zaštitnih radionica u RH.